طبق آمارهای رسمی در دولت سیزدهم صورت گرفت
رشد 3 برابری سرمایهگذاری خارجی در مقایسه با سال اوج برجام
طبق آمار سازمان سرمایهگذاری خارجی، در سال اول دولت سیزدهم مجموع مجوزهای سرمایهگذاری خارجی صادرشده 8 میلیارد و 900 میلیون دلار بود که از این میزان 4 میلیارد و 800 میلیون دلار به ثمر نشست، عددی بیش از سه برابر دوره اجرای برجام.
به گزارش خبرگزاری فارس، طبق آمار سازمان سرمایهگذاری خارجی، در سال اول دولت سیزدهم مجموع مجوزهای سرمایهگذاری خارجی صادرشده 8 میلیارد و 900 میلیون دلار بود که از این میزان 4 میلیارد و 800 میلیون دلارش به ثمر نشست؛ یعنی بیش از سه برابر دوره اجرای برجام.
این در حالی است که مجموع ارزش مجوزهای سرمایهگذاری خارجی صادر شده در اوج برجام در سال 95، 10 میلیارد و 200 میلیون دلار بود که از این میزان 8 میلیارد و 700 میلیون دلار آن به دلیل عدم کارایی برجام در پوشش ریسک سرمایهگذار، توسط شرکتهای خارجی باطل شد و تنها یک و نیم میلیارد دلار آن به ثمر نشست.
دولت سیزدهم به جای مذاکره با آمریکا توانست با اجرای راهبرد بیاثرسازی تحریمها هم نفت بیشتری نسبت به دولت قبل بفروشد و هم سرمایهگذاری خارجی بیشتری جذب کند، راهبردی که در ادامه کار نیز نباید به آن خدشهای وارد شود.
بر اساس این گزارش، ایران به عنوان بزرگترین دارنده منابع هیدروکربوری دنیا، یک کشور نفتی محسوب میشود بدین معنا که بودجه دولت اتکای زیادی به درآمدهای حاصل از خامفروشی نفت دارد و صنعت نفت ایران به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور و محرک سایر صنایع عمل میکند.
آمریکاییها با این فهم نسبت به اهمیت صنعت نفت ایران سعی کردند با اعمال تحریمهای نفتی، دو مشکل بزرگ برای کشور ایجاد کنند که شامل «محدودیت در صادرات نفت خام و کاهش درآمدهای نفتی» و «جلوگیری از جذب سرمایهگذاری خارجی برای توسعه صنعت نفت و شکوفایی اقتصاد کشور» است.
اما سؤال اساسی این است که آیا مذاکره با آمریکا و احیای برجام کمکی به حل دو مشکل ایجاد شده میکند؟ برای پاسخ به پرسش بهتره به تجربه قبلی برجام مراجعه کنیم. طبق آمار اوپک امضای برجام یک فایده و یک هزینه بر صادرات نفت ایران برجای گذاشت. فایده برجام افزایش صادرات نفت ایران از یک به دو میلیون بشکه در روز در بازه زمانی کوتاه اجرای برجام بود و هزینه برجام از بین رفتن زیرساختهای دور زدن تحریم نفتی بود که موجب شد بعد از خروج آمریکا از برجام، صادرات نفت ایران به یک میلیون بشکه سابق قبل از پذیرش برجام برنگردد و به کمتر از 100 هزار بشکه کاهش پیدا کند.
بدین ترتیب همه فایده برجام در افزایش صادرات نفت با لو رفتن زیرساخت دور زدن تحریم در دوره اجرای برجام از بین رفت و میانگین صادرات نفت ایران در دولت تدبیر و امید نسبت به دولت قبل و بعد از خود تغییری نکرد و به طور میانگین روی یک میلیون بشکه در روز باقی ماند.
البته با توجه به ناتوانی برجام در تعلیق تحریمهای بانکی، در بازه زمانی اجرای برجام پول نفت به کشور برنگشت و در حسابهای رسمی ایران بلوکه شد، این اتفاق در حالی رخ داد که به گفته بیژن زنگنه وزیر سابق نفت، ایران همه درآمد نفتی خود در شرایط تحریم را با شبکه تراستی و حسابهای غیررسمی دریافت کرده است.